Luchtventilatie

Sinds 2019 woon ik in het nieuwbouw project Couwenhoek wat inmiddels volledig is opgeleverd. Bij de oplevering van de woning is destijds geadviseerd om tijdens het gebruik van de douche/badkamer de ventilatie stand te verhogen om de luchtvochtigheid sneller te laten dalen.

Het bedrijf Zehnder (de fabrikant van het ventilatie systeem) levert ook een sensor voor in de badkamer (Zehnder Hygro Sensor á €199,-) die automatisch de ventilatie stand kan aanpassen. Dit voorziet helaas in een apart apparaatje in de badkamer wat ook een voeding (230v) nodig heeft en bovendien met radio signalen werkt, welke in de huidige nieuwbouw woningen makkelijk verstoord kunnen worden. Persoonlijk vind ik het een vrij prijzig apparaat, wat daarnaast niet eenvoudig te plaatsen is daar er ook een 230v aansluiting voor nodig is. Ik heb daarom besloten zelf een klein apparaat te ontwikkelen wat slechts een kleine sensor nodig heeft in de douche, en volledig automatisch zijn werk doet en ook samen werkt met de lucht kwaliteit sensor in de woonkamer.

Wie ben ik?

Mij roosts liggen eigenlijk in de ICT, waar ik van begin jaren 90 tot eind 2007 in heb gewerkt. Inmiddels ben ik al geruime tijd werkzaam in de luchtvaart maar is het  ICT hart nog steeds aanwezig en hou ik me in mijn vrije tijd bezig met het ontwikkelen van applicaties, websites en IoT (Internet of Things) apparaten voor eigen gebruik. Ik ben daardoor ook op het idee gekomen om zelf iets te ontwikkelen voor het ventilatie probleem in de douche.

Voor wie is het?

De gebouwde huizen in het Project Couwenhoek hebben allemaal een geautomatiseerd luchtventilatie systeem wat vanuit de woonkamer te bedienen is. Naast handmatige bediening wordt ook de luchtkwaliteit gemeten, en afhankelijk daarvan automatisch de ventilatiestand aangepast. Omdat ik zelf in woning van de z.g. projectbouw woon (zeg maar de rijtjes huizen) weet ik nagenoeg zeker dat het voor al deze huizen zal werken omdat de layout van deze woningen identiek is. Voor wat betreft andere huizen van het project Couwenhoek (vrijstaande, 2 onder 1 kap, patio woningen etc) zou ik de woning eerst moeten zien om te bepalen of het ook mogelijk is om op een eenvoudige manier het systeem in te bouwen.

Het systeem is overigens compatibel met de meeste moderne luchtventilatoren, mocht u dus niet in het project couwenhoek wonen, dan zou het wellicht best mogelijk zijn om dit systeem ook te gebruiken, echter kan ik dan alleen ter plaatste bepalen of dit wel of niet mogelijk is.

Hoe werkt het?

Zoals aangegeven werkt het systeem in combinatie met de bestaande woonkamer sensor. Dat wil zeggen dat het apparaat meet welk van de 2 sensoren de hoogste ventilatie stand vereist, en daarop de ventilator aan zal sturen. Zit u bijvoorbeeld met een aantal mensen in de woonkamer, en het apparaat aldaar geeft een Oranje kleur, of u zet zelf de stand op b.v. ‘Meerdere personen in huis’ en de badkamer heeft een lage luchtvochtigheid, dan wordt de ventilator aangestuurd door de sensor in de woonkamer. Zou er nu iemand gaan douchen, en de luchtvochtigheid gaat omhoog, dan zal de ventilator worden aangestuurd door de luchtvochtigheid sensor in de badkamer, totdat luchtvochtigheid weer onder een bepaalde waarde komt. U hoeft dus zelfs niets te doen. Daarnaast heeft het apparaat ook een kleine web-interface waar u zelf nog bepaalde standen kunt ‘over-rulen’ (het apparat kan gekoppeld worden aan uw bestaande WiFi netwerk) waardoor u niet fysiek bij het apparaat hoeft te zijn, maar via een website de instellingen kan aanpassen van de ventilatie stand.

Zie onderstaande foto’s van het apparaat, de sensor en de web-interface.

Interesse?

Mocht u na het lezen van deze informatie interesse hebben gekregen, vul dan het onderstaande formulier in om uw interesse te tonen of evt. vragen te stellen mocht er iets nog niet duidelijk zijn.